Couperose zijn fijne blauw/rode adertjes en rode verkleuringen op de wangen en ook op en rond de neus. Veel mensen hebben hier last van, omdat ze het vaak ontsierend vinden.

Herkenbaar voor deze huid is dat zij gevoelig is en geïrriteerd reageert op grote temperatuurswisselingen binnen en buiten, bepaalde levensmiddelen (met name pittig eten), sieraden en soms cosmetica. Dus alles wat je doorbloeding stimuleert moet worden vermeden om de huid zo rustig mogelijk te houden. Geen gezichtsstoombaden, thermomaskers of heftige peelings met (grote) korrel. Een peeling op basis van salicylzuur is dan aan te raden.

Hoe ontstaat het?

Meestal is het erfelijk, maar ook te veel zon, alcohol, een te hoge bloeddruk en nicotine kunnen dit veroorzaken.

Wat kun je eraan doen?

  • Door vochtige kompressen vernauwen de adertjes zich (bijvoorbeeld met heermoes, paardenkastanje of arnica). Deze verstevigen het bindweefsel en werken preventief tegen couperose.
  • Gebruik een speciaal op je huid afgestemde crème voor de gevoelige, couperose huid. Deze bevat namelijk ingrediënten die de huid kalmeren en zorgen dat de roodheid minder wordt. Goede ingrediënten zijn niacinamide, glycyrrhiza glabra, allantoïne en panthenol. Echter de roodheid zal nooit door een crème alleen verdwijnen. Vermijd ook te vette crèmes en kies juist voor een lichte crème.
  • Gebruik een goede zonnecrème omdat dit verergering van couperose door zonschade kan verminderen.
  • Bescherm je huid goed tegen extreme kou.
  • Camoufleer je huid door een goede BB cream of foundation te gebruiken met daaronder een concealer (bij voorkeur in de normale kleur van je huid of een tint lichter, nooit donkerder).
  • Wil je echt helemaal van je couperose af, kies dan voor een wat kostbaardere laser- of IPL-behandeling (vaak meerdere behandelingen nodig) in een veilig instituut.