Dagelijks worden we blootgesteld aan schadelijke stoffen in onze omgeving. Dit heeft grote gevolgen voor de conditie van onze huid.

Uitlaatgassen, sigarettenrook en smog zijn slecht voor onze gezondheid en daardoor slecht voor onze huid. Vervuilende stoffen zoals ozon veroorzaakt onder invloed van UV-straling smog. Deze stoffen verouderen de huid sneller, zorgen voor diepere rimpels en deze huid krijgt meer pigment- en ouderdomsvlekken. Op langere termijn kunnen deze stoffen zelfs mogelijk huidkanker veroorzaken. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken en o.a. een uitgebreide review Pollution and skin in de Journal of Dermatological Science. Hierdoor zie je dat in delen als Azië de vrouwen vaak hun gezicht niet alleen tegen de zon maar ook tegen de sterk vervuilde lucht beschermen.

De bekende rokershuid  is gekenmerkt door een verdikte, grauwe, slecht doorbloedde huid die lange tijd is blootgesteld aan nicotinedampen (van binnen en van buiten).

Vervuilde lucht bevat schadelijke stoffen afkomstig van industrie en verkeer en vliegverkeer. Deze lucht bestaat uit roetdeeltjes, fijnstof en gassen. Deze giftige stoffen kunnen in de vorm van kleine deeltjes de huid binnen dringen of via de longen in de bloedbaan terecht komen.

In verstedelijkte gebieden, waar veel luchtvervuiling aanwezig is, hebben meer mensen last van een gevoelige huid waarbij door deze luchtvervuiling de barrièrefunctie van de huid verstoord is. Luchtvervuiling heeft ook een verergerend effect op mensen de al last hebben van een huidaandoening zoals constitutioneel eczeem.

Ook cosmeticafabrikant L’Oréal heeft hier onderzoek naar gedaan en hier kwam o.a. uit dat de huid  door vervuilde lucht minder vitamine E en squaleen bevat. Dit zijn nu juist allebei krachtige anti-oxidanten die belangrijk zijn voor de huid. Daarnaast is de huid veel gevoeliger voor ontstekingen. Conclusie was dat vervuilde lucht een enorme impact heeft op de conditie van de huid.

Hoe kun je je huid tegen deze luchtvervuiling beschermen?

  • Zorg voor goede voeding zoals citrusvruchten, bessen en wortels omdat deze boordevol vitamine A en C zitten. Daarnaast kun je eventueel nog een supplement toevoegen.
  • Onder andere vitamine E als anti-oxidant in cosmetica kan de schadelijke effecten van o.a. ozon op de huid verminderen.
  • Reinig de huid goed met een product dat op je huid is afgestemd. Gebruik bijvoorbeeld bij een erg droge (trekkerige) huid een hydrofiele olie. Deze olie reinigt niet alleen de oppervlakte van de huid, maar ook tot diep in de poriën. Na vermenging met water ontstaat er een lichte emulsie die de flexibiliteit en elasticiteit van de huid verbetert.
  • Verbeter de huidbarrièrefunctie zoals de gifstoffen moeilijker de huid kunnen binnendringen. Dit doe je door een antioxidantrijk serum aan te brengen die zorgt dat vocht in de huid wordt vastgehouden, de cellen worden hersteld en schadelijke factoren worden buiten gehouden.
  • Vergeet daarna niet om een goede hydraterende crème op je huid aan te brengen.
  • Bescherm de huid goed tegen UV-straling omdat door blootstelling aan UV het effect van gifstoffen verergerd kan worden.

Mocht je nog advies willen hebben over met welke producten je jouw huid het beste hiertegen kunt beschermen, dan kun je een afspraak maken voor een huidanalyse en advies.