Zodra je als vrouw in de overgang bent, kun je last krijgen van vervelende opvliegers, slaapproblemen, urineverlies, osteoporose en stemmingswisselingen. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met een verstelde huidveroudering en verslapping. Dit komt omdat in deze overgangsperiode minder oestrogenen worden aangemaakt. Hierdoor word je huid slapper en vochtarmer omdat de dikte en elasticiteit van de huid afneemt, als gevolg van deze daling van oestrogeen. Ook kunnen je haren en nagels dunner en slapper worden en je kunt meer beharing in het gezicht krijgen (bovenlip, kin en wang) en een vettere huid.
Het overgangsproces kan een paar maanden tot een paar jaar duren.

Wat kun je doen om overgangsklachten tegen te gaan?

  1. Een hormoonkuur volgen in de vorm van tabletten, supplementen of injecties. Care For Women (www.careforwomen.nl) is een instituut dat volledig is gericht op overgangsklachten bij de vrouw. Je kunt hiervoor contact opnemen met een van hun consulentes.
  2. Overbeharing en een zeer droge huid en rimpelvorming kun je laten behandelen door de schoonheidsspecialiste m.b.v. harsen/epileren/elektrisch ontharen of ipl/laserontharing, vochtregulerende behandelingen, fruitzuurpeelings of microdermabrasie. Hierdoor verminderen fijne rimpeltjes en de huid kan door de juiste producten (ook voor thuisgebruik) in goede conditie worden gehouden. Je kunt ook bij een dermatoloog terecht.
  3. Lichttherapie kan ook een positief effect hebben op de huid omdat licht de natuurlijke aanmaak van nieuw collageen en elastine stimuleert.
  4. Vitamine-A crèmes en producten met alpha-hydroyzuren kunnen ook de huid verbeteren.