Veel mensen hebben in de winter last van een droge huid. Dit is een veelvoorkomend probleem bij mensen die mijn salon bezoeken en hiervoor een oplossing willen. Ze kunnen smeren wat ze willen maar niets lijkt te helpen.

Onder de hoornlaag, de buitenste laag van de huid, zit de zogenoemde korrellaag. Dit is de laag waar eiwitten worden aangemaakt die naar de hoornlaag worden gestuurd. Deze eiwitten zorgen voor een natuurlijke hydratatie van de huid. In de winter kan deze huidbarrière functie worden verstoord door invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld centrale verwarming, heet douchen of een gure wind.

De huid kan zelfs trekkerig gaan aanvoelen en beginnen te schilferen. Naarmate je ouder wordt is het logisch dat je huid droger wordt omdat de huidfuncties teruglopen en ook de natuurlijke talgproductie afneemt. Maar toch kun je een droge huid makkelijk voorkomen door deze goed te verzorgen en behandelen.

Tips om een droge huid te voorkomen:

  • Douche niet overmatig, te heet en gebruik niet (te veel) douchegel/zeep. Gebruik het liefst doucheolie of crème omdat deze vet zijn. Kies niet voor een product dat erg schuimt, hoe meer schuim hoe meer het de natuurlijke vetlaag van de huid aantast.Vroeger was het normaal om één keer per week in bad te gaan maar tegenwoordig douchen mensen elke dag of zelfs twee keer per dag. Dit is echt niet goed. Al dit warme water lost het beschermende vetlaagje van je huid op (net als bij een pan met vet die bij koud water niet oplost maar bij warm water wel). Hierdoor verdampt er veel water uit de huid wat voor kleine barstjes in de huid zorgt, waardoor je huid vaak trekkerig en jeukend aanvoelt.
  • Verzorg je huid heel goed en smeer deze in. Is een bodylotion (bij voorkeur natuurlijk zonder parabenen en parfum, bijvoorbeeld een bodycream op basis van olijfolie en honing).
  • Kies bij de verzorging van lichaam en gezicht zoveel mogelijk voor producten zonder alcohol en parfum omdat alcohol de huid stugger en ruwer maakt en juist ontvettend werkt waardoor juist de natuurlijke beschermlaag wordt aangetast. Gebruik bijvoorbeeld een bodyolie voor de extreem droge huid (parabeenvrij).
  • Bij een erg droge gezichtshuid is een exfoliant op basis van een lage concentratie salicyl- of fruitzuur wat beter dan een scrub omdat deze de vochtregulatie juist op peil brengt. Een scrub heeft vaak een wat grovere korrel.
  • Kies voor de juiste voeding die vooral vitamine A en B bevat (A = vis, lever, fruit, melk en eieren en B= groente, vlees en graanproducten).
  • Drink voldoende water omdat we dagelijks veel lichaamsvocht verliezen dus dit tekort moet weer aangevuld worden.
  • Vermijd zoveel mogelijk koffie en zwarte thee omdat cafeïne de huid uitdroogt. Je kunt dan beter kruidenthee nemen of drink desnoods een glas water na de koffie indien je echt niet zonder kunt.
  • Bescherm je huid goed dus bij flinke kou zet dan een muts op, doe een sjaal om en handschoenen aan.
  • Breng een goede, beschermende gezichtscrème aan die een natuurlijke barrière vormt waardoor je huid minder vocht verliest. Het liefst in de winter een wat vollere/rijkere crème met als extra een serum onder deze crème omdat deze je huid veel extra bescherming, verzorging en hydratie biedt. Ideaal en een echte hardloper is het lifting en firming silk serum (€ 29,95) dat zijdeachtig aanvoelt en dat in deze maanden onmisbaar is voor je huid. Je hoeft er maar een paar druppels van aan te brengen voor een optimaal resultaat.