Veel mensen willen alleen producten op hun huid smeren die geen conserveermiddelen en synthetische geur- en kleurstoffen bevatten. Vaak zijn ze gevoelig hiervoor of vinden ze het milieu belangrijk. Of een stof nu synthetische is (gemaakt door de mens) of direct onttrokken is uit de natuur zegt niets over de veiligheid van de stof geeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging aan. Natuurlijke stoffen zijn niet per definitie beter dan synthetische stoffen. In de natuur komen namelijk ook genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook kunnen natuurlijke oliën huidreacties veroorzaken bij sommige mensen. Of een stof veilig is of schadelijk, hangt af van de dosis waarin het wordt gebruikt.

Er zijn veel merken die aangeven dat hun producten 100% natuurlijk of natuurzuiver zijn maar wat zegt dit?

Om te bepalen of je met een echt natuurlijk producten te maken hebt, zijn er diverse keurmerken zoals het Franse Ecocert (www.ecocert.com) en het Duitse BDIH (www.bdih.nl). Hieronder de belangrijkste keurmerken.

  • Het BDIH keurmerk geeft aan dat cosmetica zuiver natuurlijk is. Zo zijn de grondstoffen biologisch geteeld. Daarnaast bevatten deze geen synthetische kleur- en geurstoffen, synthetische conserveringsmiddelen, paraffine en overige aardolie producten. Vaak worden huidvriendelijke etherische oliën gebruikt ter vervanging van synthetische kleur- en geurstoffen. Daarnaast worden er antuurlijke of natuuridentieke conserveermiddelen gebruikt i.p.v. synthetische. Dierlijke grondstoffen worden alleen gebruikt van levende dieren en er worden geen dierproeven gedaan. De verpakkingen zijn ook recyclebaar.
  • Ecocert is een Franse organisatie die controleert en certificeert. Deze organisatie richt zich op ecologische enorganische productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Er zijn richtlijnen opgesteld, die het gebruik van natuurlijke bestanddelen met een hoge ecologische kwaliteit stimuleren.Overige keurmerken:
  • NaTrue is “the international association for natural cosmetics”. Dit keurmerk is vooral belangrijk voor de Amerikaanse markt.
  • COSMOS-standard is een samenwerkingsverband tussen de grote certificatieorganen voor organische en natuurlijke cosmetica. De standaard is gesticht door de keurmerken BDIH (uit Duitsland), Cosmebio (uit Frankrijk), ECOCERT (uit Frankrijk), ICEA (uit Italië) en de Soil Association (uit Groot Brittannië). COSMOS-standaard heeft op haar website de standaard gepubliceerd.
  • Het Nordic Swan label is het milieukeurmerk van Scandinavië. Deze landen werken gezamenlijk aan certificatieschema’s.
  • Het EU Ecolabel is het officiële Europese keurmerk dat wordt erkend door alle landen van de EU. In Nederland beheert stichting Milieukeur het Europese Ecolabel.