Handeczeem is een probleem dat veel voorkomt. Met name in beroepen waar medewerkers veel in contact komen met water en zeep. Vandaar dat ik in deze blog extra aandacht hieraan wil besteden omdat met wat eenvoudige tips dit meestal te voorkomen is.

De meest voorkomende soorten handeczeem zijn allergisch handeczeem en irritatief handeczeem. Allergisch handeczeem ontstaat bijvoorbeeld door een allergie voor een stof waaronder nikkel.
Irritatief handeczeem ontstaat door het contact met irriterende stoffen, waaronder oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen, waardoor de huid steeds wat beschadigd wordt.

Hoe kun je handeczeem herkennen?

Het is belangrijk de symptomen te herkennen en er op tijd bij te zijn omdat het lastig is van handeczeem af te komen als je het eenmaal hebt opgelopen. Wacht je te lang dan heb je zelfs kans dat het niet meer weg gaat. Er is hier veel onderzoek naar gedaan met HandU in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Vumc in Amsterdam en het Radboud in Nijmegen.

Een van de herkenningspunten is de kloofjes die ontstaan. Vaak ontstaan deze kloofjes in de winter en denken de meeste mensen dat deze normaal zijn voor dit seizoen. Echter dit is vaak het beginstadium van handeczeem. Verder worden de handen erg droog, kunnen schilferingen ontstaan en rode, schrale plekken. Soms zelfs blaasjes en rode bultjes, dan is de eczeem ernstiger.

Tips om handeczeem te voorkomen

  • Gebruik handalcohol in plaats van het veelvuldig wassen omdat dit minder schadelijk is voor de handen. Het is bacteriedodend en verzorgt daarnaast de handen.
  • Trek zoveel mogelijk handschoenen aan bij contact met water. Indien je deze handschoenen langer dan 10 minuten draagt, wordt aangeraden om een aparte handschoen van dun katoen hieronder aan te trekken.
  • Gebruik regelmatig handcrème, zo natuurlijk mogelijk, zonder toevoegingen, parabenen en op basis van bijvoorbeeld Dode Zee mineralen.
  • Draag zo weinig mogelijk sieraden, zoals bijvoorbeeld ringen. Als het je handen wast en droogt, blijft er namelijk vaak vocht zitten achter/onder het sieraad en dat kan gaan broeien. Op deze plekken ontstaat meestal het eerst handeczeem.
  • Indien je milde symptomen van handeczeem ziet, laat het dan snel behandelen omdat je dan de meeste kans hebt dat het over gaat.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaand nog vragen hebben m.b.t. de verzorging van je handen en een goede handencrème willen aanschaffen,  neem even telefonisch contact op via het contactformulier op deze site.