Haartjes zitten niet voor niets op ons lichaam. (Dons)haartjes op onze armen, benen en gezicht hebben een functie. Haren zorgen voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. Zo gaan ze rechtop staan bij kou (kippenvel) om lucht op te sluiten en zo de huidtemperatuur op peil te houden. Bij warm weer ontspannen de haren zich en kan zweet makkelijk verdampen waarmee ons lichaam afkoelt.

Haartjes beschermen verder ook de huid tegen zonlicht en andere weersinvloeden. Het feit dat we nog steeds haren hebben, die we niet in de evolutie verloren hebben, geeft aan dat haren nog steeds een functie hebben op die plekken, anders was het daar al weg geweest.

Wat kun je aan ongewenste haartjes doen?

  • Je kunt ze epileren, scheren, harsen of bleken.
  • Bij epileren trek je de haren uit het haarzakje. Het voordeel is dat ze zacht terug komen.
  • Bij scheren snijd je de haren bot af en komen ze als stoppels terug. Hier worden de haren vaak hard en stug van.
  • Het voordeel van harsen is dat je grotere stukken tegelijk kan doen, hierbij worden ze ook uit het haarzakje gehaald. Zelf harsen kan maar is minder handig omdat je de huid goed moet spannen en het belangrijk is dat je de hars niet te warm opbrengt (test altijd even op je binnenkant pols), anders kan de huid zelfs verbranden. En let erop dat je de hars met de richting van de haren mee opbrengt en tegen de richting afhaalt. Bij sugaring (ontharing met suikerpasta) is het precies andersom.
  • Haartjes op tenen, vingers en onderarmen kun je eventueel ook bleken zodat ze minder opvallen.
  • Je kunt ook haartjes laten verwijderen via IPL of Laser. Hou er rekening mee dat hormoonharen vaak toch terugkomen of op andere plekken dus zelden is het helemaal permanent onthaard. Dit is wel een veel duurdere vorm van ontharen.Bij deze methodes wordt lichtenergie omgezet om haarzakjes kapot te maken zodat er geen haar meer uitgroeit. Bij laser wordt gebruik gemaakt van licht van één golflengte (één kleur). Bij IPL wordt met verschillende licht golflengtes gewerkt (meerdere kleuren).

    Bij laser ontharen duurt de behandeltijd nogal lang en zijn er gemiddeld 6 behandelingen nodig. Dit kan pijnlijk zijn op de gevoelige plekken (bovenlip, bikinilijn, voeten, handen en oksels). Bij IPL is de behandeltijd kort, kunnen grotere oppervlaktes in een keer behandeld worden en heb je gemiddeld meer behandelingen nodig, zo’n 10. Deze methode is nauwelijks pijnlijk.

    Laat je altijd informeren door een gerenommeerde kliniek die ook echt een diploma specialisatie ontharing. Bij verkeerd gebruik is er namelijk kans op brandwonden.

 

Bij Aurelia kun je terecht voor het harsen van ongewenste haargroei. Er wordt gewerkt met zachte soja “hars”en hars op basis van tea tree.