Parabenen in cosmetica, wat zijn dat?

Parabenen (bijvoorbeeld Ethylparaben, Methylparaben en Propylparaben) zijn conserveringsmiddelen die toegevoegd worden aan cosmetica maar ook aan voeding en medicatie. Deze conserveringsmiddelen zijn nodig om een product houdbaar te maken en te beschermen tegen micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten. Maar deze conserveringsmiddelen zijn één van de hoofdoorzaken van contactallergieën bij gebruikers.

Een contactallergie is een reactie van het immuunsysteem op het contact van stoffen die de huid kunnen beschadigen. Deze contactallergie kan soms pas na jaren gebruik ontstaan. Het immuunsysteem verdedigt zich hiertegen en ruimt de boosdoeners meestal op waardoor de levende huidcellen vaak nog een tijd worden beschermd. Echter als het immuunsysteem door dit voortdurende verdedigen overbelast raakt, zal een allergie het gevolg zijn. Dan is het te laat en is de huid acuut jaren verouderd.

Wat zijn de hoofdboosdoeners?

– Conserveringsmiddelen
– Lanoline (wolvet)
– Parfum en andere geurstoffen
– UV-filters

Levende huidcellen zijn nodig voor een gezonde, goed functionerende huid.
Zowel bacteriën als huidcellen zijn ééncellig. Dit wil zeggen dat een conserveringsmiddel zowel bacteriën als levende huidcellen doodt en daarom een schadelijke invloed op de gezondheid van de huid hebben. Dit kan ontaarden in een onzuivere, geïrriteerde huid, paraffineverslaving , contactallergie of cosmetische acné.

De meeste producenten hebben door de toenemende negatieve aandacht in de media de parabenen vervangen door andere conserveringsmiddelen. Maar het beste zou zijn de producten helemaal “conserveringsmiddelvrij” te maken. Dit zijn vaak de wat duurdere methodes om bederf tegen te gaan.

Let altijd op de ingrediënten van de verpakking. Kies daarom voor zoveel mogelijk voor natuurcosmetica en bij voorkeur bio-cosmetica.
Bij Aurelia Schoonheids- en pedicuresalon wordt met natuurlijke producten gewerkt, op basis van essentiële oliën, Dode Zee mineralen, zonder parabenen. Er is ook een bio-make-uplijn die zelfs voor veganisten geschikt is.

Wil je vrijblijvend advies, neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak. Zie www.salonaurelia.nl voor meer informatie en contactinfo.