Laat dan regelmatig even bij de huisarts je huid controleren. Ik wijs regelmatig mijn klanten op een vlekje wat even nagekeken moet worden. Voorkomen is beter dan genezen. Je bent er dan meestal op tijd bij als het een onrustig plekje is waardoor het er (preventief) kan worden aangestipt of weggehaald.

Een kwaadaardig (maligne) melanoom kan soms ontaarden uit een (onrustige) moedervlek, maar dit hoeft niet. Meestal ontstaan ze langzaam (1-2 jr) maar er zijn ook uitzonderingen die snel groeien. De cellen kunnen zich verspreiden naar lymfeklieren en andere organen en daarom is vroegtijdige herkenning belangrijk.

Oorzaken die het risico vergroten?

  • Overmatige blootstelling aan de zon/UV-straling
  • Forse zonverbranding op jonge leeftijd
  • Een licht huidtype
  • Als je heel veel moedervlekken hebt (meer dan 100)
  • Erfelijkheid kan een rol spelen

Hoe kun je zelf moedervlekken in de gaten houden?

Vaak is een combinatie van verschillende kenmerken een verdenking. Het is aan de arts om de vlek al dan niet te beschouwen als verdacht. Ik pas in de salon altijd de ABCDE-regel toe:

Asymmetry: een moedervlek kan verdacht zijn als deze asymmetrisch is

Borders: Als de begrenzing/border grillig of onregelmatig is, kan dit verdacht zijn

Color: als je ziet dat de moedervlek verschillende kleuren heeft, bijvoorbeeld een donkere vlek erin of met name donkergrijs, kan dit verdacht zijn.

Diameter: een moedervlek groter dan 5-6 mm is een reden om alert te zijn.

Evolutie: bij verandering van moedervlekken dus als ze gaan jeuken, bloeden, groter worden etc. met name op volwassen leeftijd dan kan dit ook een signaal zijn om deze even te laten controleren.

Kijk ook op www.checkjevlekje.nl (Nationaal Huidfonds)