Recent is uit social-media onderzoek gebleken dat de Nederlandse vrouw meer behoefte heeft aan reinigingstips voor het gezicht. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlandse vrouwen alléén water gebruiken voor de gezichtsreiniging. De belangrijkste reden is hiervoor tijdgebrek en daarnaast de extra kosten die net even niet goed uitkomen.

Maar alleen water is niet voldoende om de huid goed te reinigen en weer in balans te krijgen en te houden omdat water geen vet en vuil opneemt. Als we de vergelijking maken met een pan vet, dan kunnen we deze ook niet reinigen met alleen water. Echter, zouden we de huid alleen met zeep reinigen dan onttrekt dit alle natuurlijke vetsubstanties aan de huid en ontstaat een droge en trekkerige huid omdat de natuurlijke beschermlaag van de huid (zuurmantel) wordt verwijderd.

Hoe bepaal je het juiste product voor jouw huidtype?

Reinigingsgel: 

Voor de vette, onzuivere huid voor het verwijderen van overtollig talg. Bevat stoffen die de poriën openen zodat werkstoffen makkeljiker kunnen inwerken.
Reinigingsmilk:      

Wordt meestal voor alle huidsoorten gebruikt en vermengt zich goed met vet en vuil aan het huid oppervlak waardoor vet en vuil gemakkelijk te verwijderen is.

Reinigingslotions en -tonics:

Dit zijn waterige oplossingen. Ze kunnen een percentage alcohol bevatten. Dit heeft een ontvettende, samentrekkende werking op de huid. Gebruik het liefst een alcoholvrije lotion of tonic. Een lotion gebruik je als afsluiting na de reiniging met milk of gel. Je neemt er de laatste resten mee weg van de reinigende producten, het verfrist de huid, sluit de poriën en herstelt de zuurgraad van de huid.

Reinigingscrème:

Zijn iets vetter dan reinigingsmilk en bedoeld voor mensen met een droge, gevoelige huid. Ook ideaal voor het verwijderen van zware make-up. Vaak zijn er oliesoorten zoals avocado-olie, jojoba-olie of
korenbloemextracten aan toegevoegd. De crème laat zich makkelijk over de huid verdelen, smelt als
het ware op de huid en neemt vet en vuil op en laat zich gemakkelijk verwijderen.

Reinigingmousse:

Je mengt dit met water waardoor het gaat schuimen. Daardoor worden de werkzame stoffen beter verdeeld en is de reinigende werking intensief.
Hydrofiele olie:

Dit product is heel gezicht voor een vochtarme huid, een vette, onzuivere huid en de huid van een man. Het bevordert de huiddoorbloeding en neemt klierafvalproducten op. Doordat je goed mengt met water, worden de poriën en de totale huid goed gereinigd.

Tegenwoordig heb je ook vaak de 2-in-1 of 3-in-1 reinigers. Producten die makkelijker zijn in gebruik omdat je slechts een fles en een handeling hoeft te doen. De werking hiervan is nagenoeg even goed als de aparte reiniging.

Het beste advies voor een goede reiniging:

  • Een goede reiniging van het gezicht is afgestemd op het huidtype (droog/gevoelig, normaal, gecombineerd en vet) en daarnaast kunnen er huidproblemen meespelen zoals couperose, eczeem en acné waar rekening mee moet worden gehouden.
  • Reinig zowel ’s ochtends bij het opstaan als ’s avonds, ook indien je geen make-up draagt.
  • Gebruik eerst een make-up remover om make-up van o.a. ogen en lippen te verwijderen (een product op oliebasis verwijdert waterproof mascara).
  • Gebruik daarna een reinigingsmiddel dat op jouw huid is afgestemd.
  • Gebruik 1 x per week een diepere reiniging zoals een peeling waardoor dode huidcellen worden verwijderd en celvernieuwing wordt gestimuleerd.Uitzondering: heb je een gevoeligere huid met couperose, gebruik dan liever een lysing of enzymatische peeling omdat deze geen schurende bestanddelen bevat en daardoor niet belastend is voor je huid. Je brengt hem aan, laat hem intrekken volgens de gebruiksaanwijzing en het product heeft zelf een eiwitsplitsende werking waardoor de hoornlaag verdund wordt. Dit geldt ook als je een dunne, gevoelige huid, roodheden, oudere verslapte huid of actieve acné hebt.
  • Gebruik 1 x per week/twee weken een masker speciaal op jouw huid afgestemd (poeder/algen/modder maskers bij een vette huid, hydraterende en kalmerende maskers bij een normale, droge en vochtarme huid en verstevigende maskers bij een oudere, verslapte huid).

Het verschil tussen reinigingsproducten van een huismerk bij een drogist of die van een schoonheidssalon:

Huismerken:

  • Bij huismerken, bijvoorbeeld Clearasil voor een vette huid, worden te agressieve stoffen en alcohol gebruikt waardoor de huid uitdroogt en vaak overgevoelig reageert d.m.v. rode vlekjes of zelfs littekentjes.
  • Huismerken zijn meestal lager geprijsd omdat ze vaak goedkope ingrediënten bevatten met daardoor weinig voedende, herstellende en beschermende bestanddelen. Daarnaast bevatten ze vaak nog parabenen en paraffine. Parabenen zijn chemische stoffen die gebruikt worden als conserveringsmiddel waardoor een product langer houdbaar is. Ze doden bacteriën en schimmels. Er zijn steeds meer mensen die allergisch zijn voor parabenen. Huiduitslag/eczeem, moeheid, hyperactiviteit en zelfs depressieve klachten kunnen het gevolg zijn van het gebruik van teveel parabenen. Er wordt zelfs beweerd dat langdurig gebruik problemen kan veroorzaken in vitale organen.Paraffine gewonnen uit pure aardolie, lost natuurlijke huidvetten op en legt een dichte vetlaag om de huid waardoor de huid verstikt. Zuurstof wordt dan niet meer opgenomen en afvalstoffen worden niet meer afgevoerd. Poriën raken verstopt en kloofjes, acn’t en vroegtijdige veroudering zijn het gevolg. Door gebruik van producten met paraffine kun je ook een verslaving ontwikkelen omdat de huid lui wordt gemaakt en zelf geen huidvetten meer aan maakt. De huid wordt dan droog en ruw als de paraffine is uitgewerkt en daardoor moet je weer gaan smeren. Eveneens geldt dit voor vaseline (een bijproduct bij winning van paraffine).

Producten verkrijgbaar in de schoonheidssalon:

  • Deze producten zijn vaak biologisch of op basis van essentiële oliën. Ze bevatten natuurlijke, hoogwaardige ingrediënten op basis van planten- en bloemenextracten en zo weinig mogelijk toevoegingen (geen parabenen).
  • De concentratie aan actieve werkstoffen is veel hoger waardoor er een goede huidreiniging en verzorging plaatsvindt zonder de natuurlijke huidlaag aan te tasten.