Er zijn weer hoge temperaturen. In combinatie met fruit, ijs en zoetigheden trekt dit vaak weer veel wespen en ander ongedierte aan. Hierdoor ontstaan insectenbeten. Deze kunnen leiden tot jeuk en huidaandoeningen.

Het is niet altijd gelijk te zien dat het gaat om een insectenbeet. Soms kan de huidafwijking die ontstaat na een beet ook lijken op een contactallergie.

Met name op plekken waar veel muggen voorkomen of op vakantie naar bijvoorbeeld Curaçao. Met name bij muggen op Curaçao, in Afrika en Azië kan Denque of knokkelkoorts veroorzaakt worden. Dit kan worden veroorzaakt door vier soorten virussen. De klachten kunnen bestaan uit koorts, hoofdpijn, gewrichtsklachten en spierpijn die gemiddeld 6-7 dagen aan kunnen houden. Soms kunnen bij enkele mensen gevaarlijke bloedingen optreden.  Er is recent een vaccin voor drie van de vier virussen ontwikkeld door Sanofi Pasteur maar de effectiviteit is hiervan nog niet bekend (vermoedelijk 60-90% bescherming).

Preventie

  1. Gebruik insect-afwerende middelen zoals DEET, wereldwijd het meest gebruikt (Citronella biedt maar 20-30 minuten bescherming). DEET zorgt ervoor dat het insect wordt afgeweerd voordat het op de huid komt. De veiligheid van DEET is goed maar soms kunnen er bijwerkingen ontstaan (allergische huidreacties, verwarring, hoofdpijn). Afhankelijk van de concentratie (%) is de werkingsduur 1-3 uur bij lager dan 10%, 4-6 uur bij 10-30% en 6-12 uur bij 20-33%.
  2. Je kunt ook botanicals gebruiken. Dit zijn huidproducten van planen afgeleid met een actief ingrediënt zoals citronella, limoen en eucalyptus. Deze weren insecten af. Voor malaria gebieden kun je het middel Picaridine opbrengen. Dit si geurloos en voelt niet plakkerig aan. Het creëert mogelijk een dampbarrière zodat de insecten niet op de huid durven te landen. De Wereld Gezondheid Organisatie raadt dit middel aan als eerste keus voor deze gebieden.
  3. Check altijd goed op tekenbeten na bezoek aan o.a. hoog gras of een bos. Altijd z.s.m. en binnen 20 uur de teek verwijderen met een tekenpincet en melden aan de huisarts. Bij een grote besmettingskans kan de huisarts een antibioticum voorschrijven. Deze ziekte kan namelijk leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Als de teek geïnfecteerd was met borrelia dan kun je de volgende symptomen krijgen: gezwollen gewrichten, heftige pijn in arm, been of romp en aangezichtsverlamming. Wees daarom heel alert en controleer jezelf en je kinderen goed.