Als je effectief je huid wilt verbeteren dan is het handig dat je als consument ongeveer weet waar zo’n lijst uit bestaat. Welke stoffen werkzaam zijn en welke alleen dienen als conserveermiddel.
 
Alle cosmetica moet voldoen aan de eisen van de Europese Cosmetica Verordening. Uitgangspunt hiervan is dat het veilig moet zijn. Daarom is het voor de producent verplicht om op elk produkt de ingrediënten te vermelden d.m.v. de INCI-lijst. Er zijn heel veel ingrediënten die nauwelijks uit te spreken zijn, maar van belang is dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen ingrediënten die echt iets voor de huid betekenen (actieve werkstoffen zoals bijvoorbeeld vitamine C en E en hyaluron) en de hulpstoffen die alleen nodig zijn voor de stabiliteit en houdbaarheid van een produkt (emulgatoren, stabilisatoren en conserveermiddelen).
 
Wat al belangrijk is om te weten is dat de volgorde van de ingrediënten iets zegt over de werkzaamheid van het produkt. Het ingrediënt dat bovenaan staat , heeft de grootste concentratie en zo loopt het af. Hoe lager deze op de lijst staat, des te lager is de concentratie ervan. Vaak is de werking van het ingrediënt onderaan de lijst verwaarloosbaar, maar let op want dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk bepaalde actieve werkstoffen waar maar een lage dosering van nodig is om de juiste werking te krijgen zoals bijvoorbeeld allantoine (al bij een dosering van 0,1%).
 
Uiteraard zijn conserveermiddelen ook nodig om cosmetica te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Deze middelen zorgen ervoor dat het produkt lange tijd zonder risico op besmetting gebruikt kan worden.
 
Natuurlijke conserveermiddelen zijn bijvoorbeeld:
 
– ethylhexylglycerin
– sodium benzoate
– potassium sorbate
 
Verboden conserveermiddelen zijn:
 
– isobutylparaben
– isopropylparaben
– op termijn wordt waarschijnlijk ook methylisothiazolinone verboden vanwege allergische reacties
– op termijn waarschijnlijk ook tricolosan omdat het mogelijk de hormoonhuishouding verstoort
– de veiligheid van phenoxyethanol wordt nog onderzocht en staat ter discussie
 
Wat zijn nu de belangrijkste actieve werkstoffen in een produkt?
 
– oliën en vetten (natuurlijke oliën en huideigen vetten en aan andere kant minerale oliën en siliconen die de huid meer afsluiten omdat ze een film op de huid leggen).
 
– zuren (exfolianten): dit zijn fruitzuren ook wel hydroxy acids zoals bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, amandelzuur, appelzuur en citroenzuur. Hiermee kun je de hele huidconditite verbeteren en verjongen en pigmentvlekken en acne oplossen. Ze stimuleren de cenvernieuwing en zorgen vor een goede hydratatie.
 
– vitamines
 
Dit zijn anti-oxidanten die weefsels en DNA in cellen tegen agressieve stoffen zoals UV-straling en roken beschermen). Belangrijk is dat ze in hoge concentratie en in luchtdichte verpakking aanwezig zijn om optimaal te werken. Voorbeelden: Tocopherol/Vit E, tocopheryl acetatie (stabiel maar minder actief vit E), ascorbic acid (niet stabiel vit C), ethyl ascorbic acid (stabiel en actief vit C), ascorbyl glucoside/vit C, groene thee-extract en co-enzym Q .
 
– enzymen (peptiden: ook wel aminozuren die zorgen voor de communicatie tussen de cellen; geven bijvoorbeeld door wanneer er extra collageen in de huid moet worden aangemaakt als de huid beschadigd is.
 
– UV-filters
Organische UV-filters zoals benzophenone-3, 3-benzylidene camphor en ethylhexyl salicylate. Benzophenone-3 bevat irriterende eigenschappen.
 
Daarnaast de anorganische UV-filters die de voorkeur hebben zoals titaandioxide en zinkoxide. Deze beschermen de huid door het licht te reflecteren als een soort spiegeltjes.
 
– hydraterende stoffen en vochtbinders (oa Hyaluron, glycerine, urea, propylene of butylene glycol). Bijvoorbeeld het hyaluronserum van Officina bevat werkstoffen die echt wat voor de huid betekenen (zie afbeelding)
 
Tip: vind je het interessant om eens te kijken via de INCI-controle wat de functie van een stof is dan kun je dit opzoeken via:
 
https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/samenstelling-en-ingredienten/inci-controle/