Wanneer de huid beschadigd is, kunnen er littekens ontstaan. Littekens kunnen ontsierend zijn maar soms kunnen ze ook karakteristiek zijn.

Indien alleen de opperhuid (bovenste huidlaag of epidermis genoemd) is beschadigd dan onstaan er geen littekens. Wel kan er verkleuring van de huid (hypopigmentatie= lichte verkleuring of hyperpigmentatie= donkere verkleuring) ontstaan. Littekens ontstaan meestal wel als de lederhuid (dermis) is beschadigd maar dit hangt ook weer af van het soort verwonding of de plaats van verwonding. De dermis bevalt vooral collageenvezels die zorgen voor de stevigheid van de huid.

Welke soorten littekens kennen we?

 • Hypertrofische littekens
  Dit zijn sterkt verdikte littekens die ontstaan omdat de huid zich wil herstellen en teveel fibrineweefsel aanmaakt. Deze littekens liggen op de huid en voelen hard aan. Ze kunnen soms ook jeuken of pijnlijk aanvoelen. Meestal ontstaan deze littekens na een aantal weken na de verwonding tot een jaar erna.
 • Atrofische littekens
  Dit zijn meestal dunne, kleinere littekens die vaak in de huid liggen. Hiervan is meestal sprake bij striae (zwangerschapsstriemen), acné of na virussen, infecties, schimmels en bestraling.
 • Keloïd
  Deze littekens zijn abnormaal verdikt, dikker dan de hypertrofische littekens. Daarnaast hebben ze een onregelmatige vorm en zijn ze vaak donkerder gekleurd (rood tot zwart). Een belangrijk kenmerk is dat deze littekens buiten de grens treden van het oorspronkelijke litteken. Vaak ontstaan ze op plekken waar de huid op spanning staat.

Hoe kunnen littekens behandeld worden?

Afhankelijk van het soort litteken kan er een geschikte behandeling worden toegepast.

 • Gewone littekens en atrofische littekens:
  Bij gewone littekens en atrofische littekens kan een peeling worden toegepast om de structuur en kleur van het litteken te verbeteren. Door de peeling wordt de celdeling in de huid gestimuleerd waardoor de opperhuid zich gaat vernieuwen.
 • Atrofische littekens:
  Naast de bovengenoemde peeling kan bij atrofische littekens ook de gefractioneerde CO2
  laser
  wordten toegepast. Deze maakt kleine openingen in de huid waarin warmte wordt ontwikkeld en deze warmte wordt omgezet in collageen en elastine. Zo zorgt collageen voor de stevigheid van de huid en elastine voor de elasticiteit. Hierdoor wordt het litteken als het ware opgevuld en ligt het minder verzonken in de huid.De dermaroller kan ook worden toegepast bij atrofische littekens. Deze roller met naaldjes wordt over het litteken gerold waardoor er kleine gaatjes in de huid ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de huid zich opnieuw gaat herstellen en daardoor wordt de collageenproductie gestimuleerd. Het litteken krijgt dan een betere structuur na meerdere behandelingen. Deze behandeling is minder intensief van de gefractioneerde CO2 laser omdat je bij de dermaroller minder diep de huid binnen dringt.
 • Hypertrofische en keloïd littekensInjecties met corticosteroïden

  worden hierbij toegepast omdat deze zorgen voor een afname van de delingsactiviteit van het littekenweefsel. Vaak zorgen deze ook voor minder roodheid en zwelling. Het litteken wordt soepeler en zachter en vlakker na meerdere injectiesSiliconenpleisters en –gel kunnen ook verbetering geven en littekens soepeler en vlakker maken.

Massages kunnen er ook voor zorgen dat het bindweefsel losser wordt gemaakt en daardoor wordt het litteken soepeler en vlakker maar dit kost wel tijd en geduld. Soms kan het zo zijn dat als je een periode stopt met de massage het litteken weer harder wordt. Met name heel geschikt hiervoor is de cuppingmassage waardoor d.m.v. vacuümtechniek het bindweefsel losser wordt gemaakt en voordeel is dat per persoon het vacuüm kan worden aangepast. Zonder dat het pijnlijk is, voel je dat het weefsel los wordt gemaakt en de huid soepeler wordt en beter doorbloed.

Let op: na een verwonding is er altijd tijd nodig om de huid te laten herstellen. Dit kan wel tot drie maanden duren. Wacht met intensieve behandelingen totdat de wond hersteld is omdat een litteken ook soms uit zichzelf mooi kan genezen.