De lente komt er weer aan en dan zijn er veel klanten die naar de salon komen om delen van het lichaam te laten ontharen. Hiervoor zijn verschillende methoden maar niet al deze methoden zijn geschikt voor mensen met overmatige beharing en abnormale haren.

Wanneer spreken we van overbeharing

Indien de groei van het haar op een bepaalde plaats grover, langer of meer is dan wat normaal is voor het geslacht, de leeftijd en etnische achtergrond van de persoon. We kennen twee soorten overbeharing.

 • Hirsutisme: deze vorm is meestal erfelijk bepaald. Er is hier sprake van overmatige terminale haren bij kinderen of vrouwen volgens een mannelijk beharingspatroon (donkere, stugge haren op de bovenlip, de kin, hals, borsten, buik, rug en armen en benen). Deze vorm komt vaker voor bij Aziatische mensen. De meest voorkomende oorzaak is een overmatige productie van mannelijke hormonen in de eierstokken (PCOS). Dit gaat meestal samen met overgewicht, acné, onregelmatige menstruatie, ongewenste kinderloosheid en diabetes mellitus. Overige oorzaken kunnen ziekten of tumoren in de bijnieren zijn of het gebruik van specifieke medicijnen zoals Prednison.
 • Hypertrichose: toegenomen haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei is. Hierbij is geen sprake van overmatige haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon.Vormen van hypertrichose:Deze vorm van hypertrichose kan onstaan zijn al in de baarmoeder waar de foetale beharing niet, zoals gewoonlijk het geval is, is vervangen door vellus en terminale haren. Deze haren blijven dan groeien en zich vernieuwen gedurende het leven. Hierbij zijn er fijne, dunne haren over het hele lichaam te zien behalve op handpalmen en voetzolen. Deze haren kunnen wel 10 cm lang zijn. Meestal hebben de mensen die hier last van hebben dikkere wenkbrauwen en langere wimpers. De haren hoeven niet direct bij de geboorte zichtbaar te zijn, soms kan deze pas in de eerste levensjaren ontstaan maar eenmaal ontstaan, is deze permanent. Deze haren kunnen weggelaserd worden. Resultaat van vermindering van de haren rond de 60% is dan na 6-12 maanden te zien.

  Een zeldzamere vorm is begrensde vlekken met terminaal haar. De haren kunnen op een moedervlek voorkomen maar dit hoeft niet. De groei is abnormaal voor de leeftijd en plaats. Dit komt meestal voor bij jonge mannen (Becker’s naeveus: licht gepigmenteerde vlek op scouder en bovenarm met hypertrichose.

  Een andere vorm van hypertrichose is overbeharing die wordt veroorzaakt door een andere aandoening of factor (anorexia of hormonale afwijkingen). Ook bij aandoeningen zoals borstkanker, darmkanker en longkanker op oudere leeftijd. Soms kan het ook ontstaan door gebruik van medicijnen zoals steroïden, op plekken waar chronisch een infectie is of na een chirurgische ingreep.

Wat te doen aan overbeharing?

 • Anticonceptiepil kan door de huisarts worden voorgeschreven
 • Bleken van de haren
 • Harsen/waxen
 • Epileren
 • Laseren of elektrisch ontharen voor een permanenter resultaat