De letterlijke vertaling van Rosacea is rood als een roos.
Rosacea kan zich uiten in ontstekingen en rode bultjes. Hierdoor wordt rosacea wel verward met acné maar het zijn twee huidaandoeningen die erg van elkaar verschillen.

Acné 

  • Is een ziekte van de talgklieren
  • Komt voor bij zowel tieners als volwassenen
  • Komt voor op het gezicht en het lichaam (bijvoorbeeld nek, rug). De puistjes ontstaan door acnébacteriën en er zijn zichtbare mee-eters (zowel de blackheads-zwarte, als de whiteheads-met kop)
  • De huid hoeft hierbij niet rood te zijn

Rosacea 

  • Is een ziekte aan de bloedvaten
  • Komt met name voor bij volwassenen
  • Komt voor op het gezicht en gaat niet gepaard met mee-eters en de acnébacterie speelt dus geen rol hierbij
  • Er is duidelijk roodheid van de huid, vaak met name op het gebied van de wangen. Dit kan gepaard gaan met bultjes en ontstekingen

Hoe Rosacea te verhelpen?

Wat je zelf kunt doen is oppassen met zonlicht dus zo weinig mogelijk blootstelling en bescherm je goed als je hier wel aan blootgesteld wordt. Verder zijn alcohol, stress en gekruid eten funest.

De Rosacea-huid is heel erg gevoelig dus hier moet je je huidproducten op afstemmen, zachte producten met kalmerende ingrediënten gebruiken. Binnen de Medex-verzorgingslijn zijn hier speciale crèmes voor en daarnaast kun je een foundation of BB-cream gebruiken om te camoufleren

Voor wat betreft Rosacea zal vaak een arts een behandeling voorschrijven. De behandeling kan bestaan uit een crème of gel die aangebracht moet worden. Ook kan er als geneesmiddel anti-biotica of isotretinoïne voorgeschreven worden. Soms wordt er gebruik gemaakt van lasertherapie of elektrocoagulatietherapie.

Hoe acné te verhelpen?

Door een speciale acnébehandeling te volgen bij de schoonheidsspecialiste waarbij de huid goed en diep wordt gereinigd en waarbij er zoveel mogelijk meeëters worden verwijderd. Daarna worden talgregulerende producten gebruikt en kalmerende maskers en crèmes. Uiteraard is het dan belangrijk om ook thuis je huid met de juiste producten te reinigen en te onderhouden om optimaal resultaat te behouden.

Heb je zelf last van Rosacea of acné en zoek je naar een goede behandeling of heb je misschien nog vragen, neem gerust contact op.