1 Op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker in zijn of haar leven. Daarom is het van belang goed geïnformeerd te zijn en regelmatig de huid te onderzoeken op afwijkingen en te beschermen tegen de gevaren van de zon.

Omdat de meeste klanten vaker bij mij komen dan bij een huisarts, let ik altijd goed op plekjes op de huid. Ik hanteer hier altijd de ABCDE-methode (zie uitleg hieronder). Op het moment dat ik een verdacht moedervlekje of ander plekje zie, verwijs ik altijd door naar de huisarts om het voor de zekerheid even te laten controleren.

In de meeste gevallen gaat het om een onschuldig vlekje maar in een aantal gevallen bleek het te gaan om het voorstadium van huidkanker. Op deze manier waren we er gelukkig vroeg bij en kon het betreffende plekje tijdig verwijderd worden.

Wat houdt de ABCDE-methode in?

  1. Asymmetrie: de A staat voor asymmetrie.
    Bepaal de vorm van de vlek. Is deze mooi rond of is deze onregelmatig van vorm. In het laatste geval is het van belang de vlek even te laten controleren.
  2. Boord: de B staat voor Boord. Hiermee worden de randen van de moedervlek bedoeld. Zijn de randen mooi gelijkmatig van vorm of zien de randen er onregelmatig uit. In het laatste geval is het van belang de vlek even te laten controleren.
  3. Colour: de C staat voor kleur. Bestaat de vlek uit een kleur, bijvoorbeeld bruin of uit verschillende kleuren zoals bruin en donkerbruin tot zwart. In het laatste geval is het van belang de vlek even te laten controleren.
  4. Diameter: de D staat voor diameter. Gaat het om een klein plekje van minder dan 5 mm of is de plek groter?
  5. Evolutie: de E staat voor evolutie. Als het plekje zich ineens anders gaat ontwikkelen, dus groter wordt, verandert van kleur of gaat bloeden dan is dit ook een aanleiding om het even te laten controleren.

Vraag je je zelf af of de grootte verandert dan kun je het plekje aftekenen, opmeten en er een foto van maken. Na een tijdje opnieuw om te kijken of er verschil is. Vergelijk beide foto’s en afmetingen met elkaar.

Bij twijfel geldt altijd dat je het beste even langs kunt gaan bij de huisarts. Er zijn ook veel mensen die regelmatig voor de zekerheid, als ze toch naar de huisarts gaan voor iets anders, de huid volledig laten checken. Alle vlekjes worden dan even nagelopen.