Vitamine B bestaat uit een complex van diverse B vitamines, nl. B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12.

Waar zorgt vitamine B1 voor?

  • Energieproductie
  • Zenuwstelsel/hersenfunctie
  • Celgroei
  • Spijsvertering (helpt koolhydraten te verwerken)
  • Helpt tegen schadelijke gevolgen van alcohol

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B1?

  • Waterkers
  • Zilvervliesrijst
  • Zonnebloempitten
  • Linzen
  • Bonen
  • Eierdooier
  • Champignons
  • Asperges
  • Courgettes
  • Paprika
  • Doperwten
  • Sla
  • Bloemkool
  • Tomaten
  • Spruitjes
  • Lamsvlees

Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?

  • Anticonceptiepil
  • Antibiotica
  • Koffie
  • Sterkte thee
  • Stress
  • Alcohol
  • Koken/verhitting van voedsel
  • Sommige conserveringsmiddelen
  • Suiker en overige geraffineerde voedselproducten

Kun je er teveel van innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen 1.1 mg.
Er zijn geen nadelige effecten bekend van het innemen van teveel vitamine B1.

Waar zorgt vitamine B2 voor?

  • Helpt koolhydraten, vetten en eiwitten in energie om te zetten
  • Zorgt voor gezonde huid, haar en nagels en vergemakkelijkt het zuurstofgebruik van deze weefsels
  • Werkt samen met ijzer om rode bloedcellen te vormen
  • Helpt de zuurtegraad van de huid te regelen
  • Zorgt voor een verbeterde sportieve prestatie
  • Helpt omgaan met stress

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B2?

  • Melkproducten (yoghurt)
  • Spinazie
  • Avocado
  • Champignons
  • Eieren
  • Vis (makreel)
  • Kool
  • Asperges
  • Broccoli
  • Waterkers
  • Pompoen
  • Tomaten
  • Guinoa
  • Rogge
  • Gist
  • Lever
  • Vlees

Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?

  • Anticonceptiepil
  • Alcohol
  • Koffie
  • Sterkte thee
  • Stress
  • Alcohol
  • Koken/verhitting van voedsel
  • Sommige conserveringsmiddelen
  • Trage schildklierfunctie

Kun je er teveel van innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen mannen 1.5 mg en voor vrouwen 1.1 mg.
Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van teveel inname van vitamine B2.

Waar zorgt vitamine B3 voor?

  • Bevordert de werking van het zenuwstelsel
  • Bevordert de werking van de energieproductie
  • Werkt cholesterolverlagend
  • Helpt de bloedsuikerspiegel op peil te houden
  • Verbetert de bloeddoorstroming en kan bloeddrukverlagend werken
  • Kan migraine voorkomen
  • Is een goede geheugenverbeteraar
  • Kan zelfs ter preventie werken bij schizofrenie

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B3?

  • Rood vlees
  • Gevogelte
  • Vis (zalm)
  • Champignons
  • Kip
  • Lever
  • Lamsvlees
  • Kalkoen
  • Asperges
  • Avocado
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Courgette
  • Kalebas
  • Tomaten
  • Aardappels
  • Dadels
  • Kaas
  • Volkoren graanproducten
  • Zonnebloempitten
  • Cashewnoten

Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?

  • Antibiotica
  • Anticonceptiepil
  • Alcohol
  • Koffie
  • Sterkte thee
  • Koken/verhitting van voedsel

Kun je er teveel van innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen mannen is door de gezondheidsraad vastgesteld op 17 mg en voor vrouwen op 13 mg.

Vitamine B3 om in verschillende vormen voor. Nicotinezuur en nicotinamide. ER zijn geen nadelige effecten bekend van het gebruik van grote hoeveelheden nicotinamide. Deze wordt voornamelijk gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Nicotinezuur mag daarvoor ook gebruikt worden maar dit kan zorgen voor bloedvatverwijding in de huid, maar zonder ernstige gevolgen.

Waar zorgt vitamine B5 voor?

  • Bevordert een goede hersen- en zenuwfunctie
  • Reguleert de vetverbranding
  • Werkt als anti-stressvitamine
  • Stimuleert een gezonde huid en haren
  • Verbetert de weerstand
  • Voorkomt vermoeidheid
  • Versnelt het herstellen van wondjes
  • Vertraagt het grijzer worden (uitstel)
  • Vertraagt het verouderingsproces, bij 25 mg pantotheenzuur per dag wordt aangegeven dat het zo’n 10 jaar van je leven kan verlengen

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B5?

  • Alfalfakiemen
  • Champignons
  • Waterkers
  • Broccoli
  • Doperwten
  • Niertjes
  • Lever
  • Gevogelte
  • Rood vlees
  • Bleekselderij
  • Kalebas
  • Linzen
  • Tomaten
  • Avocado
  • Kool
  • Aardbeien
  • Eieren
  • Yoghurt
  • Gist
  • Noten
  • Volkoren graanproducten

Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?

  • Alcohol
  • Koffie
  • Sterke thee
  • Stress
  • Koken, bakken, braden/verhitting van voedsel
  • Voedselbewerking

Kun je er teveel van innemen?

De adequate inneming is voor volwassen geschat op 5 mg per dag.

Nadelige effecten zijn zeer zelfzaam. Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag (200 x hoeveelheid die je op een dag nodig hebt) kan diarree ontstaan.