Bij vitiligo is er sprake van een pigmentstoornis. Daardoor verdwijnen de melanocyten (onze pigmentvormende cellen). Dat zorgt voor depigmentatie van bepaalde delen van onze huid (handen, knieën, lichaamsplooien, geslachtsregio, gezicht). Het is zichtbaar als scherp begrensde melkwitte vlekken op de huid, verschillend in grootte.

De exacte oorzaak is nog niet bekend maar is hoogstwaarschijnlijk een auto-immuunziekte. Onze eigen afweercellen vallen dan de melanocyten aan. Daarnaast speelt ook genetische aanleg een rol.

De diagnose kan worden gesteld met een Woodslamp of huidbiopt. Er is geen medicijn ter voorkoming of genezing. Bescherm je huid goed tegen UV-straling met factor 50, gebruik een pet of hoed en uv-werende kleding . Daarnaast kun je ontstekingsremmers (crème of zalf) krijgen voor lokale behandeling of tabletten om het immuunsysteem te remmen. Ook lichttherapie is een optie als lokale behandelingen niet aanslaan. Huidtransplantaties kunnen in sommige gevallen ook. Camouflage bij de schoonheidsspecialiste of huidspecialiste is een goede optie om te worden geholpen.


#vitiligo
#uvbescherming
#pigmentstoornis
#autoimmuunziekte
#melanocyten
#aureliaschoonheidssalon
#depigmentatie