Dit was het onderwerp van de interessante lezing die ik vandaag heb gevolgd. De lezen werd gegeven door Annette ter Heijden, orthomoleculair kPNI therapeut. Orthomoleculair houdt in: goede voeding voor onze cellen.
Zij heeft als specialisme voeding, darmen, de huid en gedrag. Daarnaast is zij darmexpert en heeft een orthomoleculair kookboek geschreven “proef je roots”.

Zij heeft inzicht gegeven in “triggers” voor de darm en dus mogelijk ook voor de huid. Praktische handvaten die we zelf kunnen toepassen en eventueel doorverwijzen naar een orthomoleculair therapeut of andere specialist.
Als je kijkt naar belangrijke huidaandoeningen zoals acné, psoriasis en rosacea dan dan zijn deze vaak gerelateerd aan voeding. Maar ook gedragsproblemen kunnen hiermee te maken hebben.
Met name gluten en suikers en zuivel kunnen voor klachten zorgen zoals eczeem, acné, rosacea. Met inname van veel suiker creëren we disbalans in onze maag en darmen.
Dus stap 1 is meer eiwitten toevoegen (eieren, vis, paddenstoelen, groente en vlees) en de koolhydraten minimaliseren. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen die noodzakelijk zijn voor onze organen, het immuunsysteem en de spieren. Daarnaast kunnen supplementen een mooie extra toevoeging zijn.

Ik ben in ieder geval onder de indruk en ga er zeker ook zelf gelijk mee aan de slag door wat meer eiwitten en groente te gaan eten en koolhydraten te minderen.