Bij Aurelia kies ik niet voor niets voor natuurlijke en biologische  cosmetica zonder minerale oliën omdat deze veel beter zijn voor de huid. Deze bevatten namelijk natuurlijke plantenoliën die op ons eigen huidvet lijken en daarnaast vitamines en mineralen. Deze worden beter door de huid geabsorbeerd en dringen dieper door. Ze versterken het immuunsysteem en binden het vocht tussen de cellen. Het gevoel van een droge, geïrriteerde en trekkerige huid verdwijnt hierdoor.

Minerale oliën zoals paraffine, petrolatum en vaseline hebben een enigszins beschermende functie voor de huid omdat ze een soort huidfilmpje vormen tegen vochtverlies. Dit kan soms bij uiterste nood tijdelijk handig zijn en verlichting geven bij eczeemplekken. Maar dat is dan ook het enige. Ze ondersteunen verder de huid niet in het herstel en in het immuunsysteem.

Deze minerale oliën kunnen jouw poriën verstoppen en dit bevordert het ontstaan van mee-eters. Er zijn regelmatig mensen die op deze producten reageren met allergische reacties. Pas was dat ook weer het geval bij een klant in de salon die een keer vaseline op haar gezicht had gesmeerd. De huid op haar wangen en rondom haar neus was sinds die tijd helemaal rood en het ging niet meer weg. Een leuke uitdaging om deze huid nu weer rustig te krijgen met de juiste, biologische producten.

De nadelen van minerale olie:

  • Ze leggen een filmlaagje op de huid waardoor de huid wordt afgesloten en er dus geen werkstoffen de huid kunnen bereiken. Dus bij crèmes met een anti-ageing effect hebben deze dus geen enkel nut.
  • Ze geven het gevoel dat je regelmatig moet smeren, anders gaat de huid droog aanvoelen (verslavingsgevoel).
  • In een onderzoek van de Duitse Stiftung Warentest werden in producten met minerale olie aromatische koolwaterstoffen gevonden. Dit blijken schadelijke stoffen te zijn die zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Check daarom goed je huidverzorgingsproducten of deze een minerale olie bevatten en probeer deze te vervangen door biologische huidverzorging. Wil je meer advies, maak dan even een afspraak met me zodat we samen kunnen kijken naar wat het beste is voor jouw huid.