Deel 3: vitamine C

Waar zorgt vitamine C voor?

  • Beschermt tegen virussen en infecties, helpt verkoudheden en griep, herpes en hepatitis te voorkomen
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekten
  • Versnelt genezing van wonden
  • Kan helpen bij mannelijke onvruchtbaarheid
  • Assisteert bij de aanmaak van anti-stresshormoon
  • Zet eten om in energie
  • Kan groei van kankercellen tegengaan en zelfs doen verminderen
  • Is nodig voor een sterk immuunsysteem
  • Houdt de botten, de huid, bloedvaten en gewrichten sterk
  • Gaat het verouderingsproces tegen (is een anti-oxidant)
  • Stimuleert de collageenproductie in de huid en helpt daardoor rimpels voorkomen (iedere sigaret berooft je van 25 mcg vitamine c en daarom zie je dit vaak aan de huid van mensen die roken)

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine C?

  • Paprika
  • Waterkers
  • Kool
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Doperwten
  • Peterselie
  • Aardbeien
  • Citroenen
  • Kiwi
  • Meloen
  • Sinaasappel
  • Grapefruit
  • Limoen
  • Tomaat
  • Mango
  • Zwarte bes

Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?

  • Alcohol
  • Anticonceptiepil
  • Roken
  • Luchtvervuiling
  • Sommige antidepressiva
  • Stress
  • Hitte
  • Licht
  • Gefrituurd eten

Kun je er teveel van innemen?

De maximale dosis is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal zo’n 30 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (2000 milligram per dag; vergelijkbaar met ruim 30 sinaasappels).  Een teveel aan vitamine C plas je weer uit

Tip: een hogere dosering op de nuchtere maag kan soms een lossere stoelgang opleveren. Let wel op bij nierstenen en hou dan de ondergrens van de optimale dagelijkse hoeveelheid aan.