Deel 3: vitamine C
Waar zorgt vitamine C voor?
- Beschermt tegen virussen en infecties, helpt verkoudheden en griep, herpes en hepatitis te voorkomen
- Beschermt tegen hart- en vaatziekten
- Versnelt genezing van wonden
- Kan helpen bij mannelijke onvruchtbaarheid
- Assisteert bij de aanmaak van anti-stresshormoon
- Zet eten om in energie
- Kan groei van kankercellen tegengaan en zelfs doen verminderen
- Is nodig voor een sterk immuunsysteem
- Houdt de botten, de huid, bloedvaten en gewrichten sterk
- Gaat het verouderingsproces tegen (is een anti-oxidant)
- Stimuleert de collageenproductie in de huid en helpt daardoor rimpels voorkomen (iedere sigaret berooft je van 25 mcg vitamine c en daarom zie je dit vaak aan de huid van mensen die roken)
Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine C?
- Paprika
- Waterkers
- Kool
- Broccoli
- Bloemkool
- Doperwten
- Peterselie
- Aardbeien
- Citroenen
- Kiwi
- Meloen
- Sinaasappel
- Grapefruit
- Limoen
- Tomaat
- Mango
- Zwarte bes
Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?
- Alcohol
- Anticonceptiepil
- Roken
- Luchtvervuiling
- Sommige antidepressiva
- Stress
- Hitte
- Licht
- Gefrituurd eten
Kun je er teveel van innemen?
De maximale dosis is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal zo’n 30 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (2000 milligram per dag; vergelijkbaar met ruim 30 sinaasappels). Een teveel aan vitamine C plas je weer uit
Tip: een hogere dosering op de nuchtere maag kan soms een lossere stoelgang opleveren. Let wel op bij nierstenen en hou dan de ondergrens van de optimale dagelijkse hoeveelheid aan.
Leave A Comment