Deel 5: vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen schade van vrije radicalen. Deze vitamine heeft bovendien een preventieve werking op welvaartziektes en veroudering.

Waar zorgt vitamine E voor?
– Aanmaak van rode bloedcellen
– In stand houden van spier- en andere weefsels
– Bescherming tegen vrije radicalen
– Zorgt voor snellere wondgenezing
– Voorkomt bloedproppen en trombose
– Werkt menstruatieklachten te voorkomen
– Werkt als natuurlijke vochtafdrijver

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine E?

– Zonnebloempitten en –olie, olijfolie en andere
koudgeperste plantaardige oliën
– Pinda’s, amandelen, sesamzaad en andere zaden
– Avocado
– Olijven
– Eieren
– Bonen
– Doperwten
– Spinazie en andere bladgroenten
– Gist
– Haver
– Volkoren producten
– Tonijn, sardines, zalm

Welke factoren beïnvloeden de opname negatief?

– Verhitting tijdens koken en met name frituren
– Bewerkte en geraffineerde vetten en oliën
– Vet vrij dieet
– Verminderde of slechte functie van de lever (vit E
kan alleen door het lichaam worden gebruikt wanneer
het eerst door je lever geactiveerd is)
– Anticonceptiepil
– Vrije radicalen (luchtvervuiling)

Kun je er teveel van innemen?

De optimale dagelijkse hoeveelheid is 100-300 mg. 300 Mg is de maximale veilige dosis die vastgesteld is door de Gezondheidsraad.

Bij een overschot kan dit worden opgeslagen. Vitamine E werkt goed samen met C. Bij roken wordt de vraag naar vitamine E verhoogd.

Kun je een tekort hebben?

Een tekort aan vitamine E kan, je kunt dan last hebben van de volgende symptomen:

– Blauwe plekken die snel ontstaan en langzaam helende
wondjes
– Minder zin in seks
– Verminderde vruchtbaarheid
– Droge huid
– Spataderen