In de zomervakantie wordt onze huid bloot gesteld aan een overmatige hoeveelheid zonlicht. Om te voorkomen dat pigmentellen veranderen in kwaadaardige cellen is het van belang dat we ons goed beschermen tegen zonlicht door ons met de juiste SPF in te smeren en dit regelmatig (om de twee uur) te herhalen.

Een melanoom ontstaat wanneer een grote groep pigmentcellen verandert in kankercellen. Dit kan gebeuren in een bestaande moedervlek of op een nieuwe plek in de huid. De hoofdoorzaak is de blootstelling aan zonlicht en met name komt de melanoom voor bij mensen met een lichte huid. Het is dan ook van belang om moedervlekken goed in de gaten te houden.

Hoe herken je een melanoom?

Gewone moedervlekken  verschillen van een melanoom op diverse punten. Zo heb je van een gewone moedervlek geen last. Een melanoom kan jeuken, zweren, bloeden of pijn doen. Als je twijfelt, laat dan regelmatig bij de huisarts je moedervlekken controleren zodat je gerustgesteld wordt en er op tijd bij bent indien het wel een melanoom betreft.

Kom je regelmatig bij de schoonheidsspecialiste dan zal zij ook vlekken, zichtbaar op de plekken die zij behandelt (met name in het gezicht),  in de gaten houden en bij verdachte plekken doorverwijzen. Dit beoordelen van plekken doet zij aan de hand van de ABCD-regel:

  • A = asymmetry: een melanoom is niet symmetrisch en rond zoals de moedervlek.
  • B = border: de randen van een melanoom hebben een onduidelijke begrenzing.
  • C = color: de kleur van een moedervlek dient overal hetzelfde te zijn. Is dit niet het geval dan kan dit wijzen op een melanoom.
  • D = diameter: vaak is de melanoom qua diameter een grotere plek (groter dan 6 mm) dan de moedervlek.
  • E = evolution: een melanoom verandert vaak snel van uiterlijk (kleur) of kan bloeden, zweren of pijn gaan doen.

Zelf kun je deze regel ook toepassen. Het is nl. Van belang om een melanoom vroeg te laten vaststellen omdat de kans op genezeing dan het grootst is (hoger dan 95%). Kijk ook bijvoorbeeld op de website van KWF waarbij er video’s over zelfonderzoek online zijn gezet of op de site van www.huidfonds.nl. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of dermatoloog.