Milia zijn kleine, witte korreltjes onder de huid. Het zijn cystes met hard geworden talg. Doordat het talg (huidsmeer) door de klieren niet goed afgevoerd kan worden, ontstaat een verstopping. Deze verstopping ontstaat bijvoorbeeld na genezing van de huid na een cosmetische behandeling of na verbranding door de zon en bij blaren. Mensen met een zonbeschadigde huid en mensen met een donkere huid hebben meer last van milia omdat hun huid wat dikker is.

Milia zijn niet pijnlijk en ook niet kwaadaardig maar je voelt ze vaak wel zitten en afhankelijk van de grootte zijn ze goed zichtbaar. Reden te meer om deze milia te verwijderen bij een gezichtsbehandeling.

  • Milia komen met name voor bij baby’s. Zo’n 50% van de baby’s heeft hier last van door de nog onrijpe talgkliertjes en ook door het onvermogen om huidschilfertjes af te voeren. Bij deze baby’s verdwijnen ze vanzelf weer. Bij volwassenen ontstaan ze vooral bij mensen met een vochtarme huid, bij langdurig vochttekort (voelbaar door een trekkerige huid en zichtbaar vanwege droogtelijntjes, craqueléachtig effect).
  • Milia komen met name voor op de jukbeenderen of rond de ogen, soms ook op de oogleden of op het voorhoofd en de neus.
  • Zelf deze korreltjes verwijderen is niet verstandig omdat je daar littekens aan over kunt houden als dit niet op de juiste manier gebeurt.
  • Een verse gerstekorrel is het makkelijkste te verwijderen. Een die er al langer zit is vaak hard en hardnekkig.
  • Ze worden eerst ontsmet met alcohol of Sterilon en daarna verwijderd met een steriel naaldje door een kleine opening aan de huidoppervlakte te maken waardoor met twee tissues de inhoud eruit gedrukt wordt.
  • Om te voorkomen dat milia terugkomen moet je zorgen dat de huid goed gehydratrateerd is. Gebruik hiervoor een goede rijke crème of breng eventueel onder de crème een hydraterend, voedend serum aan. Scrubben is ook belangrijk om de gerstekorrel weg te houden, echter omdat ze vaak rod de oogleden voorkomen is scrubben op die plek af te raden. Je kunt rondom de ogen wel gebruik maken van een oogcrème.
  • Drink daarnaast 1,5 liter water per dag om het vochtgehalte van binnenuit op peil te houden