Water is uniek. Elk levend wezen kan er niet zonder en heeft water nodig. We gebruiken water bij allerlei processen in het lichaam zoals bij de ademhaling, om de warmte en bloeddruk op peil te houden en bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook verliezen we weer water door verdamping via de huid en ademhaling en door uitscheiding via urine. Daarom is het belangrijk dat we voldoende vocht innemen.

Maar wat is nu voldoende? Elk lichaam is namelijk uniek en heeft hierdoor ook een andere vochtbehoefte.  Er wordt wel altijd aangegeven 1,5-2 liter water per dag maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit kan variëren van 0.42 liter tot 4.32 liter per dag wat dus een enorm verschil is. Er is dan ook geen hard bewijs dat de hele dag door drinken beter en gezonder is dan slechts een paar maal per dag. Onderzoek heeft aangetoond dat het niet veel uitmaakt of je elke keer wanneer je dorst voelt aankomen zo veel drinkt totdat je vol bent of dat je de hele dag door drinkt.

Water in de huid zorgt voor de natural moisterising factor (NMF). Bepaalde aminozuren vormen onderdeel van deze NMF. De NMF bestaat uit diverse bestanddelen die ervoor zorgen dat het aanwezige vocht in de huid wordt vast gehouden.  Daarnaast zorgt bijvoorbeeld hyaluronzuur voor hydratatie van het collageen. Anders droogt collageen uit en gaat de hele fundering van de huid kapot. Hyaluronzuur is in staat tot 1000 keer het eigen gewicht aan water vast te houden!

Oorzaken waterverlies uit de huid

Door veroudering van de huid, gaat de vorming van belangrijke bestanddelen zoals hyaluronzuur en NMF achteruit en hierdoor verdampt meer vocht uit de huid. Ook centrale verwarming, airco, water, kou en wind zorgen voor waterverlies. Daarnaast zorgen ook te lang of te heet douchen, in bad zitten en zee of zwembadwater voor verlies van zouten uit de huid.

Gevolgen van relatief klein watertekort

Als je te weinig water hebt gedronken, kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en ook je concentratievermogen kan verminderen.  Bij een groot tekort kan zelfs uitdroging ontstaan en kun je zelfs gaan flauvallen of ademhalingsproblemen krijgen. Daarnaast kan er bij een tekort aan water een verstoring optreden in het aanmaken van belangrijke eiwitten en vetten in de huid.

Gevolgen van teveel water drinken

Als je teveel water drinkt, kan water zelfs giftig zijn voor je lichaam. Dit is meestal  pas het geval als je per dag meer dan 8-10 liter water drinkt of heel kort achter elkaar. De nieren kunnen dat niet meer aan omdat het natrium in het bloed en het water dan uit evenwicht is. Het water gaat dan naar de hersenen en dat kan voor erstige problemen zorgen.

Oplossingen waterverlies uit de huid

Als je de juiste, huideigen hydraterende ingrediënten gebruikt voor je huid zoals hyaluronzuur, glycerine en bestanddelen van de NMF en dit in combinatie met water of puur aloe vera in de crème, dan vergroten deze het vochtgehalte in de huid. Hierdoor gaan deze ingrediënten de strijd tegen het waterverlies aan.  Zo zorg je voor een gezonde, gehydrateerde huid

Heb je nog vragen, wil je graag advies of ben je op zoek naar meer informatie over andere onderwerpen, neem dan gerust een kijkje op de website www.salonaurelia.nl. Hier staat ook regelmatig een nieuw blogartikel over diverse onderwerpen op het gebied van beauty en gezondheid.