Zie jij ook de 1e lijntjes en rimpeltjes verschijnen? Lees hieronder wat je daaraan kunt doen en welke ingrediënten in crèmes echt werken om dit proces tegen te gaan en te vertragen.

We kennen het natuurlijke huidverouderingsproces dat ongeveer vanaf het 30e jaar in werking wordt gezet. De huid wordt dan slap, droog, kwetsbaar en dun omdat de opperhuid dunner wordt en de lederhuid gaat veranderen. Ook verminderen de bloedvaten en hierdoor krijgt de huid minder voedingsstoffen. Collageen en elastine,  wat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit,  wordt niet meer opgebouwd en daardoor wordt ook de huid slapper. De talgklierren worden minder waardoor de huid sneller droog wordt en celvernieuwing gaat trager waardoor er meer dode huidcellen achterblijven en de huid begint er dof uit te zien.

Daarnaast kennen we het huidverouderingsproces dat van buitenaf wordt veroorzaakt. Oorzaken zoals stress, voeding met veel suikers, de zon en verkeerd cosmeticagebruik werken daaraan mee. Door UV-licht gaan elastinevezels en bindweefsels hard achteruit. Je kunt dit vergelijken met een elastiekje dat slap wordt als het lang aan de zon is blootgesteld. Bij het oprekken gaat het dan breken. Daarnaast kan UV-licht ook het DNA aantasten. Dit is ons erfelijk materiaal dat zorgt voor alle processen in de cel. Sommige beschadigingen aan DNA kunnen leiden tot huidkanker.

Naast het aanhouden van een gezonde levensstijl kunnen we zorgen dat we crèmes gebruiken die een aantal stoffen bevatten die het huidverouderingsproces vertragen. Welke stoffen zijn dit?

  • Vitamine A: met name retinol (tretinoïne/vit A zuur is alleen op recept verkrijgbaar). Zorgt voor vermindering van rimpels en pigmentvlekken en de huid wordt soepel. Maar retinol kan wel slecht tegen licht en zuurstof en kan eventueel irritatie geven. In de crèmes zit meestal een wat lager percentage.
  • Vitamine C (ascorbic acid of ascorbinezuur) gaat vroegtijdige veroudering tegen omdat deze tegen vrije radicalen, zoals zon of luchtvervuiling, beschermt. Producten die vitamine C bevatten zorgen ervoor dat de huid er langer jonger uit blijft zien. Daarnaast zorgt het voor verheldering van een doffe, vlekkerige huid waardoor pigmentvlekken ook minder zichtbaar worden. Ook zorgt deze vitamine dat de huid beschermd wordt tegen irritatie en ontstekingsreactie.
  • Vitamine C (tocopherol). Deze vitamine werkt het beste in combinatie met vitamine C en versterken elkaars werking. Samen verminderen ze o.a. pigmentvlekken.
  • Vitamine B3 (niaciamide) verbetert de natuurlijke huidbarrière. Ook vermindert deze het welbekende zwangerschapsmasker (melasma). Daarnaast zorgt vitamine B3 voor bescherming tegen UV-schade en werkt het kalmerend op de huid.