De effecten van zonschade

Geschreven door Christy Hartogsveld

17 april 2024

Bescherm je huid om schade te voorkomen!

Een tijd lang was een gebruinde huid een schoonheidsideaal. Velen van ons hebben zelfs in de tienerjaren met zonnebloemolie of olijfolie op liggen bakken in de zon.

Daarnaast zijn zonnebanken ook funest. Zij richten nog meer schade aan dan de zon zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zonnebanken als kankerverwekkend benoemd.

Een van de belangrijkste dingen die de meeste mensen zich niet realiseren is dat de gevolgen van veel zon in je jeugd pas zichtbaar worden op latere leeftijd. Zo tussen de 50-70 jaar.

Onze cellen blijken namelijk een geheugen te hebben en onthouden op die manier aan hoeveel zonlicht we zijn blootgesteld. Daardoor ontstaat telkens DNA-schade die weer hersteld moet worden.

Als we echter teveel of te vaak zijn blootgesteld aan UV straling dan brengt deze straling ons beschermingsmechanisme in gevaar. Dit werkt niet meer goed, gaat haperen en dan worden er permanent veranderingen in onze cellen aangebracht!

Tot ons 20e jaar ontstaat de grootste zonschade en dit is pas zo rond ons 60e levensjaar zichtbaar. Dit is niet alleen maar door verbranden. Verbranden geeft een nog hoger risico op huidkanker.

En wees er vooral alert op dat het hierbij niet alleen gaat om de momenten dat je in de zon ligt te bakken, maar ook net zo goed wanneer je wandelt, fietst, in de tuin werkt of in de bouw werkzaam bent).

Door de zon kun je de volgende schade oplopen:

– Actinische keratose: voorstadium: ruwe, soms schilferachtige plekjes op de huid door veel zonlicht. Meestal op ons gezicht (boven op hoofd indien kalend), handruggen en onderarmen). Dit kan na jaren (10-20 jaar) overgaan in een plaveiselcelcarcinoom.

– Huidkanker: basaalcelcarcinoom (BCC), plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom (meest kwaadaardige vorm)

Wat kun je er zelf preventief aan doen?

– Als je 10-15 minuten met de handruggen in het zonlicht komt dan bouw je in die tijd al genoeg vitamine D op.

– Bescherm je verder altijd met werende kleding en pet en zonnebrandcrème minimaal SPF-30. En licht is zon dus ook in de winter en op slechte dagen bescherming SPF 10-15.

Check zelf jouw huid regelmatig op plekjes en vlekjes. Hoe doe je dat?

Let op de volgende kenmerken:

– Is het plekje symmetrisch? Trek een denkbeeldige lijn door het midden, horizontaal of verticaal. Als alle kanten gelijk zijn dan is er geen reden voor ongerustheid. Is er sprake van asymmetrie (dus de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft) wees dan alert. Het is dan handig om even een afspraak te maken bij de huisarts.

– Zijn de randen vaag of scherp begrensd? De randen van de vlek kunnen onregelmatiger worden (een grilligere vorm i.p.v. mooi rond/ovaal).

– Wees alert als vlekjes van kleur veranderen of als er meerdere kleuren in het plekje zitten, bruin, zwart, blauw, rood.

– Let op de grootte, meer dan 6 mm dan kan dit verdacht zijn.

– Let op snelle veranderingen in groei bijvoorbeeld.

Verder is het handig om te weten dat veel mensen ook regelmatig denken dat het gewoon een korstje is. Maar is je huid beschadigd door stoten en komt daar een korstje op dan herstelt de huid zich standaard zo binnen 3-4 weken. Zit er daarna dan nog steeds een korstje op wat maar niet weggaat, dan is het verstandig om dit te laten checken bij de huisarts. Dan is de kans groot dat er toch wat anders aan de hand is.

#zonlicht

#checkjevlekje

#huidcheck

#huidbescherming

#uv

#UVProtection

#uvbescherming

#spf

#spf30

#zonbescherming

#zonnebrand

#plaveiselcarcinoom

#basaalcelcarcinoom

#AURELIA

Dit vind je misschien ook leuk…

0 reacties